Kære medlemmer af Welfare Pigs.
Det er blevet tid til formandens første beretning – en beretning for et spændende år med tilblivelsen af Welfare Pigs.
På initiativ fra Bent Munk, blev der inviteret til møde på Tandergård den 23. september 2016. Målet var at får startet en forening eller ”klub” for os med løsgående søer i farestalden.
Baggrunden for opstarten var Bents tanker om et tillæg til de producenter, der ville gå videre fra det kendte UK-system til et UK+ system med løse søer i farestalden. Et tillæg man skulle synes lå ligefor.
Den 25. januar 2017 afholdt vi den stiftende generalforsamling hos Jakob Justesen på Siljebjerggård.
Her valgte de fremmødte i fællesskab navnet Welfare-Pigs, samt bestyrelsen bestående af Niels Aage Arve, Bent Munk, Allan Gammelgård og undertegnede.
Kort efter det første bestyrelsesmøde i april lancerede fødevareminister Esben Lunde Larsen det statslige dyrevelfærdsmærke, Hjertemærkningen, hos Michael Nielsen på Sjælland. Vi vidste godt, at mærket var på vej længe inden, men vi kendte ikke den endelige form og de helt specifikke krav.
Bortset fra den lille note omkring haler må vi sige at ministermærket overhalede Welfare-Pigs indenom.
1 hjerte er det de fleste i foreningen kan opnå
2 hjerter er det foreningens Antonius producenter kan opnå
og 3 hjerter er for de økologiske producenter.
Udlandstur:
I september tog bestyrelsen og Nicolaj på tur til Stockholm. Turen var kommet i stand efter Nicolajs fornemme forarbejde og programmet var spændende og godt. Så godt at Danish Crown gerne vil byde ind på turen med Wagner Bøge og Søren Busk som repræsentanter.
På programmet var møder med de 2 største dagligvarekæder i Sverige, ICA og Axfood, samt et besøg hos svenskernes pendant til L&F Svineproduktion.
I Sverige blev det gjort klart, hvor dyrt det kan være at have en stats- og tvangsfinansieret mediekoncern, der hedder DR. DRs salg af programmet ”Den dag penicillinen ikke virker” i 2016 smadrede fuldstændig Danish Crowns eksport til Sverige og dansk grisekød generelt var sendt ud i kulden efter udsendelsen.
I stedet søgte svenskerne markeder mod syd og Polen blev med et en stor leverandør til den svenske forbruger. Ikke med lige stort held – svenskerne er ved at komme til fornuft og kan godt se at kvaliteten fra Danmark er i en klasse for sig.
Under besøget var vi i flere butikker for at tjekke udvalget i kødafdelingerne. Forbavselsen var stor, da bestyrelsen så svenskernes evne til at fremhæve deres eget lands produkter. Overalt var der svenske flag og historier om kød produceret på små hyggelige svenske gårde. Svenskerne, som godt nok var ved at tage livet af deres egen grisekødsproduktion, har vist, hvad det kan drives til når landbruget, detailkæder og ministerier går sammen om at bakke op om nationale fødevarer!
Nederst på hylderne var der Dansk Flæskfilet med gule mærkater – tilbudsvarer der skulle trække kunderne ind i butikken.
Pålægssegmentet var ikke til at nærme sig førend de ”tapasgnaskende” svenske forbrugere blev overdynget af spanske og italienske specialiteter – godt vi ved, hvordan forholdene under sydens sol er mht. medicinforbrug og dyrevelfærd!
Konklusionen efter det svenske besøg er, at velfærdskød til det protektionistiske svenske marked ikke bare er en formssag. Svenskerne vil gerne have deres eget kød og tilbuddet om at toppe det danske kød op med OUA vakte ikke den store interesse. Det nærmeste vi kom en indgang til det svenske marked var nogle prøvehyldemeter i enkelte butikker. Noget vi og Danish Crown var klar til. Detailkæderne vil vende tilbage og vi venter endnu.
Medlemsmøde:
I december afholdt vi medlemsmøde hos Bent Munk. 10 medlemmer var mødt op til spændende møde med afsætning i højsædet. 2 repræsentanter fra Dansk Supermarked var mødt op. De berettede om, hvorledes markedet i deres butik bevæger sig. Tendensen er klar – der bliver lagt mere og mere vægt på dansk kød. Der er også fremgang at spore i form af afsætning af ministermærket. Gode og glædelige nyheder der gerne må brede sig i hast.
Vi havde endvidere vores web og kommunikationssupporter Trine Uldall med over skype. Hun skubbede til os på flere områder, da hun har fingeren på forbrugerpulsen – vel at mærke den på Sjælland.
Sponsorer:
For at holde en sund økonomi i foreningen er der brug for kapital ud over kontingenter. Bestyrelsen har i årets løb arbejdet på at skaffe sponsorer, der vil bakke op om en initiativrig forening, der vil dyrevelfærden og de gode historier i den danske griseproduktion.
Der har i årets løb været 4 sponsorer i form af Jyden, Skiold, Bohringer ingelheim og Destek. Det videre arbejde ser ud til at bære frugt, så vi fra i år har repræsentanter fra inventarbranchen, ventilationsbranchen, foderstofbranchen mm.
Kommunikation ud fra foreningen:
I løbet af året har vi fået vores hjemmeside og facebookside op at køre. Vi er i gang, men der er lang vej endnu, før end vi fremstår seriøst. Peter Munk har i den forgangne uge lavet rundringninger til de medlemmer, der ikke har fået lavet en beskrivelse af deres produktion, bedrift og familie. Det er vigtigt, at vi får dette på plads og at I som medlemmer husker at få delt de mange gode historier, som I med sikkerhed har på jeres bedrifter.
Som f.eks historien fra Tandergård, hvor Lærke har fået noget at stå op til og selv tjener sine penge.
Trine Uldall er hyret til at bistå med det tekniske. Hun sørger for at få ting lagt op eller ud – hun er aldrig længere væk end et opkald eller et skriv, så kan hun poste jeres indslag for jer.
Vi skal bruge enhver lejlighed til – uden at bebrejde eller provokere forbrugerne – at fortælle, at vi er klar til at forsyne det danske marked med velfærdskød.
Opsummering på året:
I årets løb har vi haft mange aktører inde omkring Welfare Pigs. På forarbejdningssiden har Danish Crown og Tönnies været forbi. Indenfor detailkæderne har vi drøftet afsætning med Coop og Dansk Supermarked.
I vores egne kredse er Welfare Pigs ved at være kendt og anerkendt. Vi har haft kontakt med mange i de danske grisekredse og der er respekt om det, vi i fællesskab har sat i gang.
Dyrenes venner (med Peter Mollerup i spidsen) har blåstemplet foreningen og bidraget positivt til at brede vores budskab.
Det kan og skal siges meget klart! – der ER ikke noget ”quick fix” til at få ekspederet velfærdskød afsted til en merpris, som der retmæssigt kræves. Det her er det lange seje træk og det ved de/I medlemmer, der er Antonius producenter om nogen.
Men når det er sagt er der altså lysglimt forude. SEGES svineproduktion sætter efter Kongressen i Herning et ambitiøst mål for den danske griseproduktion – det skal vi høre mere om, når Søren Søndergård vil fortælle om SEGES´s strategi mm. senere.
Vi har et ministermærke, som nu er rullet ud på pålægssegmentet. Vi har finansieringskilder, der nu måler investeringsprojekter op på dyrevelfærd og bæredygtighed og vi har detailkæder, der ser stigninger i salget af grisekød med mere velfærd og historie.
I sidste uge kom der en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, der konkluderede, at danskerne har fået øjnene op for det nye dyrevelfærdsmærke. Det er da glædeligt og et skridt på vejen – så mangler vi så bare at se mærket slå igennem i det jyske og der, hvor de fleste handler – nemlig i discountbutikkerne.
Hjertegrise eller ej. Den danske slagtegriseproduktion ER udfordret, og det er vi i særdeleshed på den lidt længere bane, da vi ikke kan konkurrere på slagtegrise, der er kastrerede og har 15 cm. hale.
Vi skal turde tænke nyt!
Med disse ord vil jeg afslutte min beretning og takke jer medlemmer, bestyrelsen og Nicolaj for et spændende og konstruktivt år, hvor vi er blevet rystet sammen, har fået stablet Welfare Pigs på benene og kan se frem mod spændende tider.